Keresés az oldalon:
 

Ma
GyĂĄrfĂĄs
nĂŠvnapja van.
2024.6.19


Óvoda

Mesevár Óvoda Sukorói Tagóvodája 

Óvodavezető: Szalai Imréné
Tagintézmény-vezető:Böröndy Ernőné
8096 Sukoró Óvoda u 2/b
Elérhetőségünk: 22/598-006
 
2008 szeptembere óta intézményi társulás formájában működik két település óvodája Zámoly és Sukoró. A társulás neve Mesevár Óvoda.
 
A Sukorói Tagóvoda mint gyermekintézmény 1977 óta fogadja a település gyermekeit.
Nemrég ünnepeltük az óvoda 30 éves évfordulóját.
 
Örvendetes és nagy esemény volt 2008. szeptember 1-e amikor Sukoró település Önkormányzata szép új épülettel, berendezéssel, megújult környezettel várta a település óvodásait, iskolásait.
 
A gyönyörű környezetben már két csoporttal indulhatott az óvoda, köszönhetően a megemelkedett gyermeklétszámnak.
Az alkalmazotti és a pedagógus létszám ennek megfelelően duplájára emelkedett, sokszínűsítve az óvoda életét.
Fiatalabb és idősebb korosztály pedagógiai szemléletével, koncepciójával jól kiegészítik egymást, alternatív pedagógiai irányzatok elemi szinten érvényesülhetnek az intézmény életében, nem sértve az óvoda helyi programját.
 
A gyermekcsoportokban vegyes életkorú gyermekekkel találkozhatunk. Ez nagyon kedvező mivel családmintát követő, másrészről a mai nagyon értelmes, okos gyermekek fejlődése eltérő ütemű., mindenki saját tempójában fejlődhet. Nem az életkor, hanem a pszichés és szomatikus fejlettség határozza meg a gyermek helyét a közösségben A kisebb gyermek értelmi fejlettsége jártasságai készségei lehetnek magasabb szinten mint idősebb társáé és fordítva. A nagyobbak „húzóerőként” működhetnek a kisebbek számára.
A pedagógusok feladata, hogy a lehetőségeket kiaknázzák, éljenek vele. Gondoljunk arra, hogy a családban mennyi mindent elles a kisebb a nagyobbtól. .Mi is kamatoztatni kívánjuk pedagógiai munkánkban. Az állandó csoportbontásokkal megzavarhatjuk biztonságérzetüket, kötődésüket a megszokott környezethez, felnőttekhez. Az óvodás kort a nagyfokú érzelmi kötődés jellemzi.
 
Koncepciónk, hogy a gyermekeket az életre neveljük.
 
Csoportszobáink ablakaiból csodálatos környezettel találkozunk, rálátunk a Velencei-tóra, környező dombokra.
 
Nevelési programunkban prioritást élvez a természeti környezet megismerésére, megbecsülésére, a környezet megóvására, szeretetére és ápolására nevelés.
 
Évszakkövető állandó kiállításainkkal az óvoda egyéni arculatával, nevelni kívánjuk a jövő nemzedékét arra, hogy szokásaink, tárgyi és szellemi értékeink óvása, féltése, megbecsülése és ápolása, hagyományaink átörökítése mindannyiunk kötelessége, tisztelet elődeinkkel szemben.
 
A szép esztétikai környezet szűkebb és tágabb értelemben nagyon fontos számunkra. A mi feladatunk, hogy megtanítsuk a gyermekeket a szép megláttatására, rácsodálkozásra.
 
Prioritásaink között szerepel a szülői elégedettség megnyerése, fogadóképesek és nyitottak kívánunk lenni minden jó kezdeményezéssel, igénnyel szemben, természetesen a józan ész és a szakmaiság határáig.
 
Igyekszünk változatossá és színessé tenni óvodai életünket. Rendszeresen kirándulunk a környező dombokra. Pákozdon a Művelődési Ház gyermekműsorait látogatjuk, úszás, balett, hitoktatás zeneovi teszi izgalmassá napjainkat. Szívesen veszünk részt a gyerekekkel a hagyományok ápolásában / terménybetakarító ünnep, télköszöntő ünnep, tavaszváró ünnep, hurrá itt a nyár, szüret, dióverés, tollfosztás, gyümölcslé készítése, aszalás, Falukarácsony stb./
Terveink között szerepel, -amennyiben igény és lehetőség nyílik rá –néptánc, szenzomotoros fejlesztés, nyelvi játszó.
 
Pályázatokkal kívánjuk gazdagítani tárgyi és személyi feltételeinket. Jelenleg a logopédiai eszközfejlesztésre kiírt pályázaton nyertünk. 100.000 Ft értékben logopédiai fejlesztő-eszközöket vásárolhatunk.
Pákozd Önkormányzata 222.000Ft- értékben nyert pályázatot a Sukorói Tagóvoda részére, amely tárgyi eszközök fejlesztésére fordítható.
Megpályázzuk a TÁMOP 3.1.4 keretében a kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben pályázati kiírást. Amennyiben nyerünk pedagógusaink intenzív tanfolyamokon sajátítják el a szükséges ismereteket. 2009 szeptembertől be kívánjuk vezetni az óvodába, természetesen a szülői támogatottság sikerében bízva.
Sikereinkhez az Önkormányzat , a Civil szervezetek az Alapítvány, a Szülők, magán személyek bizalmát, segítségét élvezve bízunk abban, hogy munkánk eredményeképpen a későbbiekben is kiérdemeljük az együttműködés lehetőségét.
 

Farsang az oviban

 
Februárban farsangoltunk a sukorói óvodában. A vidám mulatság, idén több naposra sikeredett. Álarcok készítésével, díszítéssel mindkét csoport, már napokkal a farsangi mulatság előtt ráhangolódott a farsangra. A gyerekek megismerték a farsanghoz kapcsolódó néphagyományokat, verseket, dalokat. Az óvoda dolgozói, és a szülők pedig lelkesen készültek azért, hogy az álarcosbál napja, feledhetetlen élményt jelentsen a gyermekeknek.
A farsang első napján zenés gyermekműsor várta az ovisokat és az iskolásokat, az épület aulájában, a vidám, ismerős muzsikák a 100 Folk Celsius és a Tolcsvai Trió egy-egy előadójának tolmácsolásában örvendeztette meg a közönséget. Az álarcosbál napján pedig, bohócműsor várta a gyermekeket. A műsor végén, konyhás nénink jóvoltából étvágygerjesztő fánk illat terjengett a levegőben, az óvodások, iskolások és persze a felnőttek legnagyobb örömére. A szülők közül többen saját készítésű lekvárt ajánlottak fel a fánk mellé, valamint gondoskodtak róla, hogy süteményből, gyümölcsből, gyümölcslevekből ne legyen hiány. A maszkabál fergetegesre sikeredett, a jelmezek, szintén több esetben a szülők kreativitását, lelkesedését dicsérték.
Ezúton is szeretnénk megköszönni minden kedves szülőnek, a polgármesteri hivatalnak, hogy hozzájárultak a rendezvényünk sikeréhez, valamint, hogy idejüket áldozták az óvodai farsangon való részt vételre.
 
Faddiné Szita Erzsébet
 

 

 

Oldal nyomtatása

 
Lomtalanítás
Pót égetési időpontok
Lomtalanítás
Zöldhulladék szállítás
Hulladék- és szemétgyűjtés
 
  Név:  
 
feliratkozás
  E-mail:  
 
leiratkozás