Keresés az oldalon:
 

Ma
Barbara, BorbĂĄla
nĂŠvnapja van.
2023.12.4


2010
Mottónk 2010-ben:
Minőségi kultúra – minőségi programkínálat – Ez ma a SUKIDANCE
 
Fő területünk a tánc, ezen belül is a néptánc. Művészeti vezetőnk Vajda Levente, a Martonvásári Művészeti Iskola tanára. Az általa irányított néptánccsoport kiváló oktatást kap. A képzés tematikus felépítéssel valósul meg, így nemcsak a táncok koreográfiájának elsajátítása a fő cél, de a táncok történelmi, helyrajzi áttekintése is beletartozik a táncórák rendjébe. A tánccsoport működése folyamatos, heti táncpróbák, felkészülés, és fellépések sorozata. A tánc örömét és szeretetét adjuk tovább egy-egy bemutató alkalmával. Először csak rövidebb lélegzetű, egyszerűbb néptánclépésekből álló előadással jelentünk meg településünkön, majd a reneszánsz évre való felkészülés áttörést hozott egyesületünk, és a tánccsoport életében. A Palotással kezdődött, majd a Magyar verbunk, a Szatmári-és Nyírségi táncok következtek a repertoárunkban, fellépéseinkkel megismertek minket, „nevünk” lett, és az ismertség elindított egy folyamatot, amelynek eredményeként mára, felkérések sorozatát tudhatjuk magunkénak.
Többek között:
Az Ezeréves Lovasberény Ünnepségsorozatának keretében megrendezett Néptánctalálkozó, a Pázmándi Falunap, a Németországi Rimstingi Falunap, vagy a Velence-tavi Kistérségi Nyári Játékok nagyszabású rendezvénysorozata, teret adott a bemutatkozásunkra, méltán sikerrel.
 
Munkánk sokszínű, mert nemcsak fellépők vagyunk egy-egy rendezvényen, de önálló szervezéseink is vannak. Házigazdái vagyunk a Sukorói Táncfesztiválnak, amelyet az idén második alkalommal is sikerült létrehozni. A SUKIDANCE TÁNCEGYESÜLET a szervezési munkákban, valamint néptánccsoportunk színpadi produkciókban is megméretteti magát, amely az egyesületi munkánk tükörképe. A néptánc, a népzene, az ehhez kapcsolódó stílusok összehangolása, színpadi megjelenítése, így a rendezvény megvalósulása a Velencei Kistérség folklór palettájának elismert, és a jövőben is elvárt folyamatos rendezvényévé vált. Hagyományt teremtettünk. De hagyományt teremtettünk a kulturális élet más területén is. Az elmúlt évek alatt egyesületünk felkutatta a Sukoró településen élő, vagy a településhez kötődő kortárs alkotókat. Munkánk eredményeként az idei évben harmadik alkalommal szerveztük meg a Sukorói Kortárs Alkotók Kiállítását. Az alkotások, /festmények, kerámiák, fazekas munkák, üveg festmények, vagy éppen grafikák / méltó helyen, a Sukorói Református Templom történelmi falai között mutatkozhattak be a látogatók széles közönségének. A Sukorói Kultúrházban kapott otthont a Pesovár Ferenc Néprajzkutató fotókiállítása és az ehhez kapcsolódó, sokak által látogatott színvonalas és tanulságos előadássorozat, amely méltó helyre emelte a magyar, népi kultúra hagyományőrzését. Ez a kiállítás adott alapot és kiindulópontot egyesületünknek, hogy a néptánccsoportnak a hagyományok követésével saját népi táncruhát készítsen. Mindezt megvalósítva az idei évben 40 garnitúra táncruhával gazdagodott egyesületünk a tánckultúra eme szegmensében. És itt még mindig nem ér véget egyesületi munkánk, hiszen az idei évben Sukoró adott otthont a Velencei-tavi Kistérségi Szüreti Felvonulás és Mulatság rendezvényének. Kilenc település kultúráját, hagyományát sorakoztattuk fel, és mutattuk be, a népzene, a néptánc, a népi játékok, és a népi mesterségek keretében. A Kistérség legnagyobb szőlőfürtjének, a „legszebb” madárijesztőjének, vagy az ősz ízeinek gasztronómiai versenye, és a must-fokolás, mind-mind hódoltak a vidék szüreti hagyományainak. Egyesületünk odaadó és sokszínű munkájának köszönhetően a „szunnyadó kultúra” újra életteret kapott.
Ezt a hasznos munkát szeretnénk folytatni a jövőben is. A műsorok szervezésével az Egyesület minden alkalommal átad a közönségének egy kis történelmet, hagyományokat elevenít meg, továbbad, és szórakoztat is. Feladatunk a tánctanulás mellett az értékteremtés és megőrzés. Terveink mindig vannak, nem magasra törőek, de törekvőek, és azokat szeretnénk is megvalósítani a népi kultúra számos területén, mindannyiunk örömére, és a kultúra értékeiben való gazdagodására.
És eljött a november, amivel a Sukidance életében egy új korszak vette kezdetét. Szakmai megmérettetés várt ránk, ugyanis a Szabadbattyányi Táncfesztivál minősítőjére jelentkeztünk.
A néptánc berkeiben egy szakmai minősítő nagyon nagy megmérettetést jelent egy néptánccsoport számára. A rendezvényen a két éves fiatal egyesület a legjavát adta tudásának, és felkészültségének. Legfiatalabbként, számos idősebb, és régebbi múlttal bíró csoport mellett léptünk színre. Így méltán büszkélkedhetünk a bronz fokozatú minősítéssel, hiszen itt nem a közönség, hanem kizárólag a országosan elismert, kimagasló tudású, szakmai zsűri döntött. Gratulálunk a fiataloknak, megérdemlik a település elismerését.
 
A SUKIDANCE csoport ebben az évben ünnepli 3. születésnapját, amelynek legszebb megvalósulása, a III. Sukorói Szent Iván Éji Táncfesztiválunk lesz. Az „Ellentétek sodrásában” című, dramaturgiai elemekkel átszőtt színpadi megjelenés, igazi színházi hangulatot varázsol a fesztiválra érkezőknek, a maga pergő, dinamikus és újszerű koreográfiával tűzdelt előadásmódjával. / Előzetesen látogassanak el a www. edesvizifesztival.hu honlapra/
Táborozunk a Bakony legszebb helyén található Szépalmán, Olaszországba látogatunk az ifjúsági csoporttal, egy helyi civil szervezet meghívására. Részt veszünk az V. Velence-tavi Nyári Játékok programsorozatában, és a hagyományos Falunapi rendezvényünkön. Nem maradhat el a már újra hagyományos Sukorói Szüreti felvonulás és mulatság sem, de a IV. Kistérségi Szüreti Mulatságon is ott leszünk Gárdony-Dinnyés rendezvényén.
 
Legújabb pályázataink kamatoztatták munkánkat, így az utóbbiak elbírálásával: 2009. decemberében, és 2010. januárjában, a DIA, az ESZA, és az MSZA pályázatain nyert egyesületünk. Ezt a fajta tevékenységünket folyamatosan végezzük, hiszen a sok-sok programot, fellépést, és a kirándulásokat csak ezek segítségével tudjuk megvalósítani.
Önkormányzatunk a kultúra, és valamennyi közös civil szervezeti program megvalósulásának fő támogatója, és pártolója, partner a pályázatok szakmai kivitelezésében, valamint a programok megvalósításában egyaránt.
 
Táncosaink, és a háttérben működő szervezők, művészeti vezetők célja, hogy a mottónknak hangot adva minőségi, de hagyományokra épülő kultúrát közvetítsenek az itt élőknek, és a településünkre látogatóknak, hogy egy közösségi kultúra életre hívásával a település, és a Kistérségben található értékeket bemutassa, és általa bővítse településünk /falunk/ programkínálatát.
 
 
Szeretettel várjuk Önt is valamennyi rendezvényünkön!
 
SUKIDANCE Tánccsoport
És Mészárosné Hegyi Gyöngyi egyesületi elnök, szervező
 
Sukoró, 2010. március 08.
 
 
 

Oldal nyomtatása

 
Lomtalanítás
Pót égetési időpontok
Lomtalanítás
Zöldhulladék szállítás
Hulladék- és szemétgyűjtés
 
  Név:  
 
feliratkozás
  E-mail:  
 
leiratkozás